Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

21. Balkonláda helyes dísznövény-beültetése - Dísznövény blog

2014. 07. 07. 13:27:37
21. Balkonláda helyes dísznövény-beültetése - Dísznövény blog

Balcon beültetés képEgy olyan egyszerű feladat is igényel hozzáértést, mint a balkonládák tartalmának behelyezése, és a dísznövények helyes beültetése.

A balkonládáknak az esztétikai megjelenésén túl fontos paraméterekkel kell rendelkezniük attól függően, hogy milyen dísznövényt tervezünk beléjük ültetni. Sokszor kérnek fel bennünket ládák, edények dísznövényekkel történő beültetésére, ahol is a díszedények megvannak, a szükséges tartalmat (virágföld, dísznövény) pedig a Dísznövény Webáruházunkban rendelik meg vásárlóink. A helyes méretezésről, és az anyagok megfelelő sorrendjéről olvashat a következőkben.


Balkonláda feltöltése képElső és legfontosabb mozzanat a ládák kiválasztása.

Abban az esetben természetesen, amennyiben ezek nem beépítettek, mert akkor a kiválasztás helyett tervezésről beszélünk. Mindazon túl, hogy a ládák megjelenésének esztétikailag a környezetükhöz, és az ízlésvilágunkhoz kell igazodniuk, néhány fontos méretezésbeli szempontnak is meg kell felelniük.
Ezt elsősorban a választott vagy tervezett balkonnövények jellege, mérete, igénye határozza meg. Nem kell részletezni azt, hogy a dísznövény méretétől függően kisebb, vagy nagyobb láda felel meg. Ezen túl, a balkonláda méretét még egy nagyon fontos tényező is megszabja, és ez a téli hideg, a vele járó fagyokkal. Minél nagyobb, terjedelmesebb a láda, amiben így több és nagyobb kiterjedésű a benne lévő termőföld, annál kevésbé tud átfagyni. A beültetett dísznövény gyökere hosszabb ideig jut nedvességhez, mely a napos téli időszakokban fontos, különösen az örökzöld növények esetén, amelyek ilyenkor asszimilálnak, és ekkor párologtatnak is, és a fagyott talajból nem képesek ezt az elpárologtatott víz-mennyiséget pótolni.

Jó tanácsként javasolható, télire a balkonládákat műanyagfóliával körbe fogni, aztán a fólia és a láda közötti rést újságpapírral kitölteni, ugyanúgy a termőföldet felülről szintén újságpapírral fedni, így nagyon jó védelmet biztosítunk az átfagyás ellen. Ezentúl, javasolt még verőfényes téli napokon, enyhén langyos vízzel meglocsolni a talajt, a felső papír-védőrétegen keresztül. Ha a téli időszakot megelőzően az imént leírtaknak megfelelően jár el, a locsolási technikát betartja téli időszakban, úgy a dísznövényeink is hálásak lesznek érte.

Talán azt is fölösleges részletezni kerttulajdonosok részére, hogy a balkonláda anyagának minősége, túl az esztétikán, milyen jelentőséggel bír, ugyancsak a téli fagyok elviselésében. A fagyállónak nevezett ládák gyakran nem felelnek meg ennek az igen fontos feltételnek, ezért legyünk ezen a téren akkurátusak!

A láda és a dísznövény helyes megválasztása után, a ládába kerülő kellékek és ezek minősége a következő fontos tényező, mely által biztosítjuk a hosszú távú és megfelelő fejlődését balkonnövényeinknek. Az itt következő ábra segítségével bemutatjuk, és érzékeltetjük ennek fontosságát, a megfelelően rendezett rétegek sorrendjét úgyszintén: Balkonláda beültetés növénnyel kép

  1. Az ábra alapján látszik, hogy az edény alul lyukas, ez nagyon fontos, mivel a pangó, fölösleges víznek távoznia kell, különben a gyökér megfullad, mert nem jut oxigénhez
  2. A lyukat takarjuk le geotextíliával, mely a vízfolyást korlátozza
  3. A geotextíliára kerüljön egy kavics vagy agyaggolyó réteg, mely a vizet tartja, szűri (amennyiben nincsen mód az edény alján lyukat létrehozni, úgy ennek a rétegnek vastagabbnak kell lennie, mivel az összes fölösleges vizet tartania kell, amely ebben az esetben nem tud kifolyni)
  4. A kavicsréteget geotextíliával fedjük le, amely a föléje kerülő rétegek bemosódásától óvja meg
  5. A geotextíliára kerülnek a tápközegek, elsőként, legalulra komposztált szarvasmarhatrágya
  6. Erre tegyük a dísznövényünk által igényelt, megfelelő virágföldet és ebbe ültessük is be a balkonnövényeket
  7. A virágföldre és a dísznövények földjére kerüljön ismét, egy vékonyabb rétegű komposztált szarvasmarhatrágya, mely a folyamatos öntözéssel fokozatosan tápanyagot juttat a frissen ültetett növények fejlődő gyökérzetéhez
  8. Végül az edény legtetejére tegyünk takaró-réteget, mely örökzöldek esetén legyen fenyőkéreg, ez a locsolás során enyhén savanyítja az alatta lévő talajt, a savanyú virágföldet nem kedvelő dísznövényeinket egyéb, megfelelő mulccsal zárjuk (ez a takaró-réteg benn tartja a nedvességet, télen pedig felülről óvja az edény tartalmát a hidegtől)

Az így előkészített, tartalmát tekintve megfelelően rétegezett balkonláda hosszú élettartamot, és ezalatt kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosít a beültetett dísznövényeink számára. Természetesen később, kb. egy év múlva, az öntözővízhez kevert, folyamatos tápanyag-utánpótlás szükségessé válik, mivel a növényeink folyamatosan asszimilálnak, miáltal a rendelkezésükre álló tápanyagot felhasználják.


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyártás kertépítés kertgondozás

Keresés