Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

7. Dísznövény gondozás és eszközök - Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
7. Dísznövény gondozás és eszközök - Dísznövény blog

A dísznövény gondozás hosszú távú örömforrás, lelki nyugalom és tartós elfoglaltság.

Díszfa formázva, épület előtt képEgy gyönyörűen kivitelezett új építésű díszkert csodás élmény, gyönyörű esztétikai látvány, és kellemes tartózkodási hely. Viszont mindez hamar semmivé tud foszlani, amennyiben nem követi folyamatos, lelkiismeretes és hozzáértő gondozás, mert enélkül minden díszkerti élmény, semmivé válik, sőt bosszúságot okoz. Tehát, a díszkertek tartós szépségét, a folyamatos kertgondozás adja, a tökéletes megépítés, kivitelezés csak a kezdet, mert a gondozás jelenti a hosszútávú szépséget.


A dísznövények élete az Ön díszkertjében jórészt az Ön felelőssége!

Talán nem kell azt Önnek ecsetelni, hogy a figyelem, a törődés, a gondozás, a nevelés fontos az élőlények, ezen belül a fejlett élőlények megfelelő kiteljesedéséhez, melynek során az összes bennük rejlő képesség érvényre tud jutni, ellenkező esetben mindezek rejtve maradhatnak, és nem élvezhetők szépségei az életnek.

A növényeket, és ezen belül a dísznövényeket, a tudomány jelenleg nem sorolja a fejlett élőlények közé, sokszor nevezik a növényi életet vegetatív életnek, mely csak él, nem alkot. Ezzel lehet vitatkozni, ugyanis sokszor produkál a növényi élet meglepő, szinte tudatos jelenségeket. Például, egy kifejlett, kiteljesedett erdőtársulást valamilyen külső támadás ér, kórokozó vagy kártevő formájában, mely támadás nem tudja legyőzni az erdőt, mert a megtámadott egyedek jeleznek a következő ép egyedeknek, akik már felkészülten várják a támadókat, amik már nem érnek el célt, a fák lehet mondani ellenanyagot termelnek, és az ilyen módon felfegyverkezett erdőállomány ellenáll a támadásnak. Továbbá azzal már manapság, nem szokás vitába szállni, hogy az ember részéről megnyilvánuló szeretet hatással van a növények fejlődésére, és az ilyen környezetben fejlődő növények ellenállóbbá és fejlettebbé válnak.


Dísznövény Webáruház kép
A megfelelő ültetés lényegében a nulladik lépése egy díszkert kialakulásának, esztétikai élménnyé válásának. A gondozás jelenti az alapját annak, hogy ez a cél megvalósuljon. Kétségtelen, hogy a megfelelő dísznövény-, vagy díszkertgondozás igényel szakértelmet, kezdve az alakító metszéstől a kifejlett dísznövény formázásáig, a megfelelő tápanyagellátástól a növényvédelemig. Ezek közül sok, tapasztalattal elsajátítható, sok pedig megtanulható, ami nem tanulható viszont, az a folyamatos törődés és odafigyelés, enélkül ugyanis a szaktudás sem sokat ér.

Az is kétségtelen, hogy a díszkert-gondozáshoz, növényápoláshoz szükségesek eszközök, melyekből a mai piaci viszonyok között már jócskán túlkínálat van, akár kézi, akár gépi eszközök tekintetében. Ugyancsak ez a helyzet a díszkertgondozás, díszkertszépítés terén is, választékból nincsen hiány, már csak az ízlést kell elővenni, mely sajátja minden egészséges mentalitású embernek.

Díszkert design sarokkép

Feltételezhetően Ön azért érdeklődik a dísznövények és a díszkertek iránt, mert igénye van a szép, egészséges környezetre, valamint arra, hogy mindez az otthonának részét alkossa. Ennek megteremtése az ön részéről igényel elszántságot, még akkor is, ha a díszkertjének ápolásában, gondozásában számíthat kertész szakemberre. Talán kertésze is van, aki a szakmai problémákat, adódó munkákat elvégzi, ám az eredményét ön élvezi, önt veszi körül e teremtett környezet, zöldövezet.

Néhány alapvető, információ ahhoz, mi is az az egy-két feladat, amit minden évben szükséges elvégezni, akár a kertésze, akár ön gondozza a díszkertjét. Itt most a dísznövények igényeit tekintem át, azt is meglehetősen nagy vonalakban:

TavaszTavasz

Nagyon fontos a lombfakadás előtti lemosó permetezés elvégzése, miáltal gyéríteni lehet az áttelelő rovarkártevőket, és néhány lemosó permetezőszer alkalmas a gombák gyérítésére is (Mészkénlé, Vektafid, Nevikén). A legtöbb kertész nem növényvédelmi szakember, mint ahogyan feltételezhetően Ön sem, így az a tanács, hogy a szerek iránt a környékén fellelhető gazdaboltokban érdeklődjön, az ott dolgozók ezek felől naprakészek, az aktuális újdonságokról biztosan hamarább értesülnek, mint Ön.
A tavaszi munkák fontos része a dísznövények metszése, a tél utóhatásainak eltüntetése, azaz a sérült, esetleg hideg hatására megfagyott ágrészek eltávolítása.

Nyár Nyár

Fontos a folyamatos formázása azoknak a dísznövényeknek, melyek jól tűrik, esetleg igénylik is a formázást, ezáltal kordában tartható növekedésük (leylandi ciprus), esetleg újabb színes hajtásokat produkálnak (japán fűzkorallberkenye), vagy csupán sövény céljából lettek ültetve és már elérték a megfelelő magasságot, szélességet (sövénynövények). Mindezen műveleteket már kánikulában csak akkor tanácsos végezni, amennyiben a kielégítő vízellátás biztosított, sőt talán még ebben az esetben is érdemesebb nyár végéig várni.

Ősz

Az utolsó formázások ideje, nagyon fontos, hogy ez az ősz legelejére essen, mivel az esetleges új növekménynek, hajtásnak lesz ideje megfásodni, ezáltal a tél hatásait biztonságosabban viselni. Különösen a lomblevelű örökzöldek esetében fontos ezt betartani, mivel ezek asszimilálnak napos, hideg időben is, így a szövetük lágy maradhat, amennyiben az utolsó formázást későn ejtené meg.
A lehullott lomb összeszedése fontos, továbbá fontos még adott esetben a megsemmisítésük is, mert kórokozók telelhetnek át a lehullott leveleken, védetten a talajszinten, különösen, ha hó borítja be. Az örökzöldek is váltják lombjukat, lényegében egész évben történik ez, de ősszel van egy felfutása ennek, tehát a lomblevelű örökzöldek alól is lényeges eltávolítani a lombot, és szintén gondoskodni kell a beteg levelek megsemmisítéséről. A babérmeggyek levéllyukacsosodását okozó gomba előszeretettel telel át a lehullott babérmeggy-lombon, és fertőz újult erővel tavaszon.
A balkonládákban tartott dísznövények téli védelme nagyon ajánlott, erre webáruházunkban talál néhány megfelelő eszközt, takarás céljára (téliesítés kellékei).

Tél Tél

A tél, mint díszkertgondozási időszak, annyiból fontos, hogy egynéhány óvintézkedést be kell tartani, el kell végezni, azért, hogy a dísznövényeket megviselő klimatikus és egyéb kellemetlen téli hatások ne legyenek fokozva. Ilyen károsító hatás például, a burkolatok síkosságmentesítése. Sokan egyáltalán nem használnak sót, hóeséskor a havat időben ellapátolják, a képződött jeget - burkolatot kímélve - feltörik.
Szó volt a balkonládában tartott dísznövények védelméről. Különösen a lomblevelű örökzöldek vannak a tél kellemetlen hatásainak kitéve, ugyanis, mivel örökzöldek, ezért napos időben hajlamosak asszimilálni, miáltal vizet veszítenek, amit az esetlegesen befagyott, edényben lévő földből nem tudnak pótolni, és kiszáradnak. Ez a jelenség az élettani száradás, ami abban az esetben is sújtja a dísznövényt, ha egyébként a hideget jól tolerálja.
Ez a jelenség nem érinti ilyen mértékben a fenyőféléket, mert jól védettek a szárazsággal szemben a tűlevelek kis felületével, ugyancsak nem érinti érzékenyen a lombhullató dísznövényeket, mert azok nem asszimilálnak télen, ugyanis ehhez nincsen működő levelük, továbbá nem érinti ilyen mértékben ez a jelenség a talajba ültetett lomblevelű örökzöldeket sem, mivel a talaj nem fagy át teljes egészében, nem úgy, mint az edény földje, így a fagyott földréteg alatti gyökérzet pótolni tudja a télen elpárologtatott csekély vízmennyiséget.
Ennek megfelelően nagyon tanácsos, a balkonnövények edényét védeni a téli átfagyástól!

Kedves érdeklődő látogató Dísznövény Webáruházunk keresőjét a Rapid Search inteligens gyorskereső működteti, mely valóban intelligens (értelmezi az elgépelést és rugalmasan kezeli) és valóban gyors, melyet nap, mint nap tapasztalunk, mi üzemeltetők is. Itt néhány, dísznövényt jellemző kifejezésre talál példát, ami két lépésben lelhető meg, ugyanis a tartalmi keresés opciót második lépésben ki kell pipálni:

Aranyfa  Ezüstfa   Fekete-fehér fa    Kéz

» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:


Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények kertgondozás

Keresés