Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

3. Dísznövények növekedési erélye és végső magassága (gyakran elhangzó kérdések!) - Dísznövény blog

3. Dísznövények növekedési erélye és végső magassága (gyakran elhangzó kérdések!) - Dísznövény blog

Pálma és sárkányfa képDísznövény Webáruház termékinformációs telefonját gyakran keresik a dísznövényeink tulajdonságai felől, és a kérdések között - az esetek 96%-ában - szerepel a növekedési erély (mennyit nő egy évben?), és mekkora a választott dísznövény végső magassága.

Ezzel kapcsolatban néhány fontos tudnivalót talál a blogunkban.


Őserdei faA dísznövények élőlények, épp ezért azonos fajhoz, fajtához tartozók is eltérhetnek megjelenésükben egymástól, sokszor jelentős mértékben is.

Ezek az eltérések függnek a környezeti hatásoktól, függnek a gondozás minőségétől. Növények esetében a környezeti hatások közé tartozik az éghajlat (talán ez a legevidensebb, természetesen érthető befolyásoló tényező), a domborzat és általa az égtáji kitettség (déli fekvésű, északi fekvésű - a legkarakteresebbek), a levegő minősége (ebből a szempontból a városi, szennyezett levegő a legbefolyásolóbb), a talaj minősége (szerkezete, kémhatása, tápanyagtartalma). A jobb oldali képen egy teljesen kifejlett őserdei fa látható, úgy tűnik ideálisak számára a környezeti feltételek, így magasságban is és lombkoronájának szélességét tekintve is elérte a rá jellemző méreteket. Az is látszik, hogy uralja a teret, tehát szoliterként kiteljesült, konkurensei nincsenek, vagy már nem tudnak mellette érvényesülni.

A gondozás minőségét talán nem kell túlzottan magyarázni, egy ápolt, jól öntözött viruló díszkertre kell csak gondolni, mellette pedig egy elhanyagolt, nem öntözött, elgyomosodott díszkertet felidézni, és máris egyértelművé válik a gondozás fontos szerepe, a dísznövények életére gyakorolt hatását tekintve.

Nálunk, a Dísznövény Webáruház dísznövények termékoldalán, a termékleírás végén, a bemutatott dísznövény JELLEMZŐI részében minden dísznövényünk magassága szerepel, és minden esetben -tól-ig-et találhat, ugyanis a dísznövények végső magassága az imént leírtak pozitív vagy negatív hatásának megfelelően változhat. Tehát, amikor tőlünk azt kérdezik, hogy mekkora lesz a kiválasztott dísznövény magassága, akkor azt szoktuk válaszolni, hogy amennyiben ideális körülmények közé kerül telepítésre, a származásának megfelelő mikroklímába (pl a selyemakácokat mindig védett, déli, napsütötte helyre szükséges ültetni), megfelelő öntözés biztosítása mellett, a dísznövény számára kielégítő talajviszonyok megléte esetén X méter, ám ezek szűkössége vagy nem megfelelő minősége esetén, lehet, hogy csak 1/2X méter magas lesz. Az emberi faj, mint élőlény e tekintetben semmiben sem különbözik a növényektől, mert hasonlóan fejlődik, vagyis egy jól táplált, fejlődéséhez mindent kielégítő mennyiségben és minőségben megkapó ember olyan nagy és fejlett lesz, amilyenné genetikailag fejlődni képes, ám amennyiben hiány, éhség, és silány életminőség adatott részére, akkor csökött fejlődésben lesz része, így nyamvadt testi és lelki személy fog fejlődni, holott genetikailag többre lenne képes!

Gyűszűnyi edénykében idős bonsai borostyánEzek után érthető, hogy a dísznövények növekedési erélye, is hasonlóan függ a környezeti körülményektől és szintén nagyban befolyásolja a gondozás minősége. Azért azt még meg kell említeni a dísznövények növekedési erélyével kapcsolatban, hogy az ültetés éve és még esetleg a következő év sem produkálja a leírt növekedési erélyt, ugyanis az ültetés után a kiültetett dísznövénynek be kell gyökeresednie. Amíg ez kellő mértékben meg nem történik, addig a növekedés nem indul meg. A begyökeresedés szempontjából pedig fontos megjegyezni, hogy hideg talajban könnyebben és gyorsabban végbe megy, különösen, ha ez párosul párás levegő meglétével. Ez a két körülmény, a mérsékelt égövön, tavasszal és ősszel áll elő kellő mértékben, tehát az ültetés ideális ideje a tavasz és az ősz. Manapság már, szinte minden díszkert alapvető eleme, és meg is található, az automatizált öntözőrendszer, mely lehetővé teszi, hogy a dísznövények nyáridőben történő ültetése is biztonságos lehet, az öntözőrendszer megfelelő programozásának köszönhetően. Ugyanis ilyenkor fontos, hogy a talaj a dísznövények körül ne száradjon ki, a nap ne hevítse túlzottan, ekkor a gyökeresedés nyáron is gyorsan megtörténhet. Az esőztető öntözés - mely produkálható az öntözőrendszerekkel - még a jótékony, párás levegőt is képes biztosítani.

Az emberi behatásra nagyon jó példa a bonsai megléte, ahol öreg, több tíz éves nagyra növő fákat, bokrokat képesek miniatürizálni, mint a képen is látható, akár gyűszűben is tartható évekig, idős borostyán.

Az itt leírt pár mondatból is kitűnik, hogy a dísznövények mennyire kiszolgáltatottak a környezeti hatásoknak, környezeti viszonyoknak, valamint az emberi odafigyelésnek, gondoskodásnak. A dísznövényeiket válasszák megfontoltan, és annyit várjanak tőlük, amennyit Önök tudnak nyújtani számukra.


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények gyártás kertgondozás

Keresés