Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

30. Dísznövények szerepe városainkban - Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2022. 12. 28. 00:00:00
30. Dísznövények szerepe városainkban - Dísznövény blog

A városi klíma, még inkább a nagyvárosi klíma sok jellemzőjében szélsőséges.

Városi fák képA szélsőségesség a legtöbb értékes dísznövény számára nem tolerálható, sőt pusztuláshoz is vezethet. Ezért fontos megtalálni azokat a dísznövényeket, amelyek jól vagy kiválóan tűrik a nagyvárosok szélsőségességeit. Sok ilyen, szép dísznövény létezik és hasznuk, szerepük a városok mindennapjaiban egyre inkább felértékelődik. Város és dísznövények viszonyának bemutatása következik blogunkban.


Jelenleg az emberiség túlnyomó többsége városokban, még inkább jellemző, hogy nagyvárosokban él, talán kifejezőbb úgy mondani, hogy tömörül. Nem ritkák, sőt egyre gyakoribbak és még szaporodnak, a több milliós lakosú nagyvárosok. Ezek a megavárosok, melyek már lassan a 100 millió főt is elérik szintén kilátásban vannak. Jelenleg megavárosnak a 10 millió lakosszámot meghaladó városokat nevezik. Számuk rohamosan szaporodik.

Megaváros látkép

Sokáig Róma volt a legnagyobb, legbefolyásosabb város, népessége időszámításunk szerinti első században már elérte az 1 millió főt. Továbbiakban, ami i.sz. 700-800 körül lehetett, a kínai városok és Bagdad lódultak meg, és érték el a milliós lakosszámot. Majd az 1800-as évek végére London vált a legnagyobb várossá, mely az 1900-as évek elejére már elérte az 5 millió főt, mint a világon első ilyen város. 1950-re már New York volt a világelső, mely elérte a 10 milliós lélekszámot. 2005-re már 25 ilyen létszámú megaváros volt Földünkön, és a 'fejlődés' azóta sem állt meg: napjainkra Tokió és agglomerációja elérte a 38 millió főt, Sanghaj város pedig önmagában 25 milliós. És még nincsen vége a megavárosok szaporodásának, előreláthatólag 2030-ra már 41 megaváros lesz Földünkön. Még riasztóbb, hogy a Föld népességének 60%-a él majd nagyvárosban.

Tokió városkép Shanghai városkép

Mindennek komoly következményei vannak:

 • Nyomornegyedekben élők száma növekszik, bár talán az arányuk a városlakók számához képest csökken.
 • A frusztráció  növekszik, így a bűncselekmények száma is nő.
 • Nő a hajléktalanok száma, és ez a nagyvárosok sajátja.
 • A tömörülés következménye, hogy nő a forgalmi torlódás.
 • Városszétfolyás jelensége, mely az agglomerációba áramlást jelenti, ez pedig tovább növeli a forgalmi torlódást.
 • Nő a levegőszennyezés.
 • Energiaforrások felhasználása, az infrastruktúra elhasználódása, komoly feladat a megavárosok fenntartásában.

Kínai nagyváros kép

Az előző rész adatait a Wikipédia alapján állítottuk össze.

Az előzőben felsoroltak jelzik, hogy a népesség tömörülése komoly problémát jelent az emberiség számára. Vajon mennyiben segíti ezek megoldását a növényzet felhasználása, telepítése nagyvárosi környezetben?

Kezdjük a növények szempontjából, vagyis mennyire kielégítő körülményeket teremt számukra egy-egy nagyváros és annak viszonyai? Alapvetően kijelenthető, hogy pocsék körülmények várnak a növényvilágra ilyen körülmények között.  Azok a feltételek, melyeket a nagyvárosok jelentenek, jelentősen igénybe veszik a növények alkalmazkodó képességét. Ezáltal keményen megszűrik a városokban életképesen, egészségesen, jól fejlődő növényfajok számát. Lényegében a természetes viszonyok között is kíméletlen körülményeket jól viselő növények jöhetnek szóba. Ilyenek például a pionír növények, melyek a lepusztult, tönkretett területeket először képesek meghódítani. Ám, a pionír növények nem minden esetben kívánatosak nagyvárosi környezetbe, többségük ugyanis erősen allergén hatású.

Kietlen tájkép

Van azért dísznövényeink között kiváló várostűrő képességgel rendelkező, ugyanakkor szép dísznövény. Ezek webáruházunkban is rendelhetők. Ilyen például a
Raywood keskenylevelű kőris (Fraxinus excelsior 'Raywood')
örökzöld Júlia borbolya (Berberis julianae)
mirtuszlonc (Lonicera nitida 'Elegant')
közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum).
Szépségük mellett értékük még, hogy pollenallergiát nem keltenek.

A dísznövények szerepéről a városok életében, sok hasznos jellemző elmondható, és a kiemelkedő esztétikai értékük mellett, létezik más, gyakorlati értékük is!

 • Sokan teszik első helyre az oxigéntermelő képességét a növényeknek. Igaz, a növények termelnek oxigént, ám a városok betontengerében ez mennyiségileg elhanyagolható. Arról nem is beszélve, hogy a dísznövények is lélegeznek, és éjszaka oxigént fogyasztanak.
 • Sokkal fontosabb tulajdonságuk a lombtömegük által megkötött szállópor mennyisége, mely által az utcafával beültetett, vagy magas sövénnyel védett területek ilyen légszennyező anyagoktól megtisztulnak, pontosabban levegőjük pormentesebb lesz.
 • Továbbá, a lombtömeg szerepe kiemelkedő a városi zaj megszűrése, csökkentése szempontjából is. Ebből a szempontból az örökzöld dísznövények telepítése célszerűbb, mivel azok télen is funkcionálnak zajszűrés terén.
 • Ugyancsak fontos és nagyon hasznos az árnyékolás, mely kondicionálja a városi klímát, különösen fontos ez, a mostanában oly jellemző, forró nyarak idején. A lomblevelű dísznövények ilyen szempontból remek tulajdonsággal rendelkeznek, ugyanis telente ledobják lombjukat, amikor is a melengető napsütésre szüksége van a városi környezetnek. Webáruházunkban rendelhetők lombhullató díszfák és lombhullató díszcserjék egyaránt.
 • Nem csekély szerepe van a városi növényzetnek a csapadék megtartásban, ugyanis a betonra hulló esővíz pillanatok alatt elpárolog, míg a növényzet levezeti a vizet a talajba, elnyújtva ezzel elpárolgását, így kondicionálja a városi levegőt.
 • Városokban a növényzet élőhelyet biztosít a megtelepülő állatvilágnak. Kiemelkedően meghatározó a telepített növényzet, az énekesmadarak életterének biztosítása szempontjából, ugyanis az énekesmadarak aktív szerepet játszanak a kártevő rovarok visszaszorításában.

Gyakorlati szempontból ezek a dísznövények és zöld-tömegük haszna városainkban.

Shanghai városi park látkép

Mindezeken túl pedig nem szabad elfelejtkezni pszichológiai hatásukról, melyre az emberi léleknek igazán szüksége van. Fokozottan igaz ez a zsúfolt nagyvárosok, megavárosok lakóinak lelkére.

Városi park lányokkal kép

Továbbá, a már említett esztétikai hatásuk szintén fontos és jelentős, és megint csak kiemelkedően igaz ez a nagyvárosok sokszor rideg anyaghasználata között, életidegen építményeinek tömegében. Gondoljon csak egy lakótelepi környezetre, ahol a dísznövények használatával lehet valamennyire tompítani a rideg merevséget és esztétikai szépséget varázsolni ide. Az emberi szempontokat figyelembe vevő várostervezés esetén pedig a dísznövények használata teljesen evidens, magától értetődő és fokozottan alkalmazott.

Városi rajzkép


Végül, található webáruházunkban néhány különleges lombkoronájú díszfa, melyek kifejezetten megfelelők városi körülmények között utcafának, akár szűkebb utcák fásításához vagy kisebb kertekbe szoliterként:
Gömbkoronájú díszfáink


Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények kertépítés

Keresés