Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

Gyepszőnyeg-fektető program | ICL (Everris) különleges műtrágyáival

Gyepszőnyeg-fektető program | ICL (Everris) különleges műtrágyáival

Gyepszőnyeg-fektetés képAkkor, ha nem szeretné díszkertjét üresen látni, kb. 1 hónapig szürkének találni, valamint a telepítést követő napon már, finoman ugyan, de rá szeretne lépni a zöld gyepre, akkor erre a

gyepszőnyeg-fektetés lesz a legmegfelelőbb megoldás.

Ugyan a gyep még használatra nem lesz készen azonnal, mert ugyancsak meg kell vele várni a 3 hét múlva esedékes fűnyírást, mondjuk úgy, a begyökeresedést, viszont esztétikailag a kert már kész! Fontos szempont még, amikor a döntést a gyepszőnyeg mellett meghozzuk az, hogy a gyepnek nem kell összenőnie, mert a gyepszőnyeg már tömör, előkészített állapotú, amikor aztán begyökeresedik még tömöttebbé válik, ezáltal a gyomok nem képesek a szabadon hagyott helyeken megtelepülni, mivel ilyenek nincsenek!


 

Látszik, a gyepszőnyeg igen hatásos, vonzó, sajnos manapság meglehetősen drága megoldás!

Jelenleg Magyarországon jó minőségben Mosonmagyaróváron és Gyálon készítenek gyepszőnyeget. A mosonmagyaróvári agyagos talajon, kiegyenlítettebb klimatikus viszonyok között készül, ezáltal dús és gyönyörű smaragdzöld. A gyáli gyepszőnyeg szintén szép, és mivel az alföldi klímajelleg más (nem annyira kiegyenlített), valamint a talaj kissé homokos, ezért ez a gyepszőnyeg strapabíróbb, valamint a talajjal szemben sem annyira igényes! A telepítendő hely meghatározza a beszerzést, ám bárhol, bármilyen gyepszőnyeg-fektetésre kerül is sor, a megfelelő begyökeresedést és a gyepszőnyeg strapabíróságát elő kell segíteni, amihez az Everris különleges műtrágyái tökéletesen megfelelőek!

Épp, mint a fűmagvetés esetében is, az újonnan telepített gyepszőnyeg fokozott figyelmet, gondoskodást igényel, mindaddig, amíg megfelelően begyökeresedik! Azután természetesen, a levágott, elszállított anyagokat gyepápoló műtrágyák segítségével szükséges lesz pótolni, amihez ajánlott módszereket olvashat webáruházunk kertgondozási tanácsai között: Egész éves gyepfenntartó programok.

Amennyiben ezeket a módszereket követi, a javasolt műtrágyákat alkalmazza, díszkertjének szépsége hosszan biztosított lesz!


Landscaper Pro logó gyepszőnyeg-fektető program

Miután döntésünket meghozzuk, és díszkertünk füvesítését gyepszőnyeg-fektetéssel oldjuk meg, ki kell választani az alkalmas gyepszőnyeg-beszerzési helyet, melyhez az előzőekben rövid,  egy- két mondatos segítséget adtunk (más helyeken is kereshet gyepszőnyeget, mi ezt a két lehetőséget találtuk megfelelőnek). Miután becsületes díszkertészünk, kiváló minőségben elvégezte a gyepszőnyegterítést, jöhet a Gyepszőnyeg-fektető program következő gyepápoló része. Gyepszőnyeg táblázat képEhhez használható a mellékelt táblázat, melyből látszik, hogy a gyepszőnyeget a szezon legkülönbözőbb időszakában fektethetjük márciustól augusztus végéig. Mivel a tél beköszönte előtt két- három fűnyíráson túl kell esnie a friss gyepnek, legeslegutolsó a szeptember hónap, amikor még elképzelhető a gyepszőnyeg-fektetés. Ugyan a táblázatban nem szerepel, a gyakorlat azt mutatja, hogy még biztonságosan meg tud erősödni a gyep! Ebben az esetben az augusztusi kezelésnek megfelelően kell eljárni a táblázat alapján.

Ugyancsak, épp mint a fűmagvetés esetében, a gyepszőnyeg részére is biztosítani kell a megfelelő talajt, annak előkészítését, valamint a felület folyamatos nedvesen tartását, mert a frissen telepített szőnyeg, mely még nincs végleges földjébe begyökeresedve, igen érzékeny a kiszáradásra. A gyepet rövidre vágva kapjuk és terítjük, majd amikor a fűszálak magassága eléri a 8 cm-t, következhet az első nyírás. A fűmagvetéssel ellentétben viszont a gyepszőnyeget fektetés után már kezelhetjük az ICL (Everris) Gyepstarter / Landscaper Pro New Grass gyepindító műtrágyával, aztán tavaszi telepítés esetén, a tartós fejlődését, szépségét biztosítandó, folytathatjuk az ICL (Everris) Közepes hatástartamú Gyepfenntartó / Landscaper Pro All Round műtrágyával, ami a szezon hátralévő idejére ellátja megfelelő mennyiségben és minőségben tápanyaggal az új gyepet!

Attól függően, hogy melyik hónapot választjuk a gyepszőnyeg-fektetés idejének, más és más igénybevételnek tesszük ki a friss gyepet, amihez megfelelően, más és más későbbi műtrágya használatos, úgymint az ICL (Everris) Rövid hatástartamú Gyepfenntartó / Landscaper Pro Maintenance, amely rövidebb időre szóló, hatásosabb kezelés. Aztán, ha a gyepszőnyeg-fektetés a nyár elejei vagy nyári időszakra esik, amikor a kánikulai nap erejével is számolni kell, ehhez alkalmas műtrágya a szélsőség elviselésére felkészítő ICL (Everris) Kondícionáló gyepműtrágya / Landscaper Pro Stress Control, mely ilyen körülmények esetére kondicionálja a gyepet. A táblázatból látható, hogy a későbbi, őszbe hajló telepítések esetén, már elég az elsőként javasolt műtrágya alkalmazása, és adott évben már több kezelés nem szükséges, a következő évben pedig lehet alkalmazni a gyepfenntartó programok egyikét!

Ezek után a következő évben az Egész éves gyepfenntartó programoknak megfelelően lehet kezelni a gyepet, így hosszan tartó, erős pázsitot alkothatunk.


Egyetlen fontos feladatunk adódik a műveletek elvégzése kapcsán, és ez az egyenletes m2-enként meghatározott mennyiség lehetőség szerint minél pontosabb kijuttatása. Ehhez a Dísznövény Webáruházban jelenleg 2 eszköz áll rendelkezésre, mindkettő meg is vásárolható, és a cél érdekében ajánlott valamelyik beszerzése:

Everris Easy Green repítőtárcsás műtrágyaszóró

beállítási útmutatóját itt mellékeljük:

Easy Green táblázat

Rendelkezésre áll még egy kézi változat, mely a pontosság és kényelem tekintetében nem versenyezhet az előző eszközzel, árban viszont igen:

Handy Green II kézi műtrágyaszóró

A gyártóról tájékozódhat, ha a cég nevére kattint ICL (EVERRIS)


 

» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés kertgondozás

Keresés