Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

20. Leanderek arab stílusú metszése - Dísznövény blog

20. Leanderek arab stílusú metszése - Dísznövény blog

Leander arab stílusban képKöztudott, hogy a leandereket tél végén, kora tavasszal kell metszeni.

Aminek a hatása a sűrű bokrosodás és a késleltetett virágzás. Ezek közül az első hatás kívánatos, a második viszont nem annyira szimpatikus! Mi a teendő ez utóbbi jelenség kivédésére?


Választ az arab stílusú metszési módszer adja!

A cél a mi viszonyaink között, az edényben, balkonládában teraszokon vagy erkélyeken tartott dísznövények esetében, hogy szezonban sűrű lombot és bőséges virágzást produkáljanak. Ennek érdekében, az igyekezet arra irányul, hogy a kielégítő teleltetés után olyan kondíciót és feltételeket, valamint gondozást kell biztosítani szezonban a balkonnövényeknek, köztük természetesen a leandereknek is, hogy ezt a célt teljesíthessék. Miután minden életfeltétel biztosított, tehát ideális körülmények közé kerültek a dísznövények, mégis előfordul, hogy az látszik, hogy a leander felnyurgul és virágokat csak a hajtásvégeken hoz, így ritkás, tépett képet nyújt, a várva várt sűrű megjelenés és tömött, bőséges virágdísz helyett.

Megoldás a következő:

A leander remekül bírja a metszést, melynek ideális ideje minden tél végén vagy kora tavasszal van. Ilyenkor bátran meg lehet és kell is metszeni, aminek a hatása sűrűség és fokozott virágözön lesz! A titok azonban az, hogy a leandernek csak az 1/3 részét kell kezelésbe venni ilyenformán! Ebből aztán az következik, hogy a teljes növény három évenként lesz teljes terjedelmében erőteljesen visszavágva. Így biztosítható a látványos, korai virágzás a nem metszett 2/3 részen, valamint a tömött habitus kialakulása, a metszett 1/3 részen! Ezen a részen viszont, késleltetve bár, de szintén dús virág-nyílás lesz az eredmény. Az adott évben határozottan megmetszett részt, jövőre és az azt követő évben már nem kell metszeni, ezáltal ezen a részen, ebben a két évben, korai és bőséges virágdísz várható. Tehát, a teljes növény három év alatt lesz körbe vágva, miáltal minden évben lesz korai, dús virágzás, és a leander mégsem fog elnyurgulni! Ezzel a módszerrel tömören tartható a leander megjelenése, ami látványos formát és mindig szép, a szezonban folyamatos virágdíszt eredményez!

Végül a gondozás:

Tápozni, locsolni szükséges, mivel a leander edényben tartva, tápanyag és vízigényes dísznövény. Naponta bőségesen öntözni kell, és hetente megfelelő adagban tápozni szükséges!

Nem szabad elfelejteni:

A leander minden része igen erősen mérgező, a füstje is, ezért a levágott vesszőket elégetni nem tanácsos!
 


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás

Keresés