Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

22. Balkonnövények megfelelő gondozása - Dísznövény blog

2015. 08. 03. 07:26:56
22. Balkonnövények megfelelő gondozása - Dísznövény blog

Balkon képA balkonnövényei csak akkor okoznak örömet hosszú távon, ha megfelelően gondozza őket.

Ez az, amely bizonyos tekintetben eltér a szabad-földbe ültetett dísznövények gondozási módjától, mivel a balkonládába ültetett dísznövények körülményei speciálisak, és ezért speciális gondozást igényelnek. Ezek jellegéről néhány szakmai tanácsot gyűjtöttünk össze. Talán azt nem kell Önöknek hangsúlyozni, hogy a balkonnövények tartós szépségét a helyes beültetés alapozza meg, akit ez érdekel, ennek módjáról is talál leírást: Balkonládák helyes dísznövény-beültetése


Edényes növények Spanyolországban képBalkonnövényeinek gondozását akkor tudja megfelelően végezni, ha tisztában van azzal, hogy mik is azok a speciális körülmények - és ezeknek mik a következményei -, melyek miatt más módon kell bizonyos műveleteket végezni.

Esetleg olyan szükséglet is adódik ezekből a körülményekből, melyeket a szabadföldi dísznövények esetében nem kell figyelembe venni, nem szükséges megtenni.

Az alapvető és legmeghatározóbb eltérés, az edény, mely korlátozott térfogatú, ezáltal a gyökérzet  terjedelmét meghatározza. Ez a tényező, azaz a gyökérzet behatárolt növekedése, a szabadföldi dísznövények esetében teljesen figyelmen kívül hagyható. A gyökérzet nagysága és korlátozott növekedése, ezáltal korlátozott funkcionalitása, pedig a kifejlődő dísznövény nagyságát, fejlettségét és életképességét határozza meg. Ez szükségessé teszi a lombkorona karban tartását, rendszeres időközönként nyesését, hogy egyensúlyt legyen tartva a behatárolt gyökérzet nagyságával.

Mindezek alapján az edény mérete nagyon fontos szempont, mely nemcsak a gyökérzet nagyságát befolyásolja, hanem a beültetett dísznövény kitettségében is fontos momentum. Ugyanis, ha a választott edény kicsi, ezáltal kevés virágföld fér bele, ne adj' Isten a beültetett dísznövény méretéhez képest is kicsi, akkor beültetett dísznövény hamar kimeríti a tápanyagkészletét, melyet különböző módokon pótolhatók, egész pontosan, szükséges is pótolni, rendszeres időközönként!

Kis edény képAz edényméret és a benne lévő virágföld mennyisége nyáron a tűző nap miatt okozhat még gondot, még árnyékban is, a nyári hőség miatt:  egy kicsi edény kevés földje hamar felmelegszik, ez a gyökérzetnek igen kellemetlen, nem tud megfelelően funkcionálni. A nagyobb edény jobb, a tápanyagot és az öntözési vizet hosszabban tartja, és valamennyire kompenzálja a nyári túlhevülést. Mindez télen is megfelelőbb, mert akkor a téli talaj átfagyása lesz elnyújtottabb, esetleg enyhébb hidegekben át sem fagy az edényben a termőföld, miáltal a beültetett dísznövény részére kíméletesebb körülmények teremtődnek.

A balkonnövények edényének elhelyezése a fenti okok miatt fokozott odafigyelést és döntést igényel, azaz nyáron, a tűző napon, extrém hőmérséklet vár a dísznövényre és fokozottan a gyökerére, tehát igyekezni kell ilyenkor legalább félárnyékba helyezni a balkonládás dísznövényt. Télen pedig felléphet az úgynevezett élettani szárazság, mely szintén a napra helyezett edényes növények jellemző problémája, ezen belül is a lomblevelű örökzöldeket sújthatja a balkonunkon.
(Az élettani szárazság jelensége a következő: kemény télen az edény termőtalaja teljes mértékben átfagy, ugyanakkor a télen is előforduló tűző nap hatására a benne lévő lomblevelű örökzöld dísznövény, mivel örökzöld, asszimilálni kezd, azaz működni. Az asszimilációhoz szüksége van fényre, szén-dioxidra – ezek télen is adottak – vízre, melyet a gyökérzetnek kellene biztosítania az átfagyott talajból. Természetesen ez nem megy, így az edényes lomblevelű örökzöld egyszerűen elszárad, holott a hideget még jól bírná, mert ez a környezeti hatás önmagában nem károsítaná. Ez a jelenség szabadföldi lomblevelű örökzöldjeinket nem sújtja ilyen mértékben, mert a kerti talajnak csak a fölső rétege fagy át, így a mélyebben gyökeresedett dísznövény ellátja magát a szükséges vízzel.)

Tehát balkonnövényeinket télen is erősen javasolt a félárnyéki helyen tartani, amennyiben ez nem megoldható, derült téli napokon – soron kívül – szoba-hőmérsékletű vízzel locsolni kell a földjét.
Védekezésképp javasolt a balkonnövények ládáit, edényeit tél elején műanyagzsákkal burkolni, az edény és a műanyagzsák közötti térrészt pedig újságpapírral kitömni, úgy, hogy a felszín is fedett legyen, aztán ezt az újságpapír-burkot kell az adott téli időszakokban beöntözni. Ezzel igen komolyan tudunk védekezni az élettani szárazság ellen, továbbá ez jó módszer a kissé fagyérzékenyebb balkonnövényeink megvédésére is.

Buxusok balkonládákban kép

Balkonnövény gondozási tanácsok, pontokba szedve:

 1. Mindennapi öntözés.
 2. Hetente tápozás.
 3. Átültetés nagyobb edénybe,
  → minden alkalommal, amikor a dísznövény kinövi edényét,
  → a réginél 4 centiméterrel legyen nagyobb az új edény sugara, tehát átmérője 8 centiméterrel,
  → amennyiben ez nem lehetséges fokozott figyelem a tápozásra, nyesésekre.
 4. Aktuális nyesések elvégzése által biztosítható a gyökérzet és a lombozat egyensúlya,
  természetesen az adott dísznövénytől függő időszakokban.
 5. Teleltetés megfelelő körülmények között, az előzőleg leírt szempontok figyelembe vételével,
  fagyérzékeny balkonnövényeket lehetőleg, 5-10 °C között, világos helyiségben a legmegfelelőbb tárolni,
  hetente öntözni szükséges,
  tanácsos a rendszeres tápoldat adagolás, ritkábban, mint vegetációs időszakban, de a rendszeresség fontos.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás

Keresés