Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

33. Legfontosabb permetezés, a lemosópermetezés | Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2023. 07. 12. 08:29:33
33. Legfontosabb permetezés, a lemosópermetezés | Dísznövény blog

Sok házikert és díszkert tulajdonosnak korunkban már elege lett a vegyszerekből, a vegyszerrel telített gyümölcsökből, zöldségekből, úgy általában a mérgezett környezetből.

Permetezés képA bosszantó az egészben az, hogy mindezt az emberiség magának teremtette, és teremti még napjainkban is, ha lehet, egyre intenzívebben. Így a magánszférájában az emberek napjainkban igyekeznek minél inkább kerülni a vegyszerek használatát. Van azonban egy permetezés a díszkertekben és a haszonkertekben egyaránt, ami fontos és ajánlott is minden évben legalább egyszer elvégezni, és ez a lemosópermetezés.


A lemosópermetezéssel alapvetően, a teleket átvészelő rovarkártevőket és a betegségeket okozó gombaképleteket szükséges gyéríteni.
A rovarkártevők a teleket bebábozódva, leginkább védett résekben, fák kéregrepedéseiben és hasonló zugokban vészelik át, majd tavaszon gőzerővel indulnak, rajzanak. Sajnos, leginkább kárt tenni indulnak az emberek által kedvelt haszon és dísznövényekben.
A gombák különböző lehullott növényi részeken, leginkább a lehullott lombon igyekeznek áttelelni, ugyanis a lehullott lomb remek védelmet biztosít számukra, még nagyobb fagyok ellen is, különösen akkor, hogyha hótakaró fedi be.
Lényegében, a kártevők és a gombabetegségek télidőben nem támadnak, nem fertőznek. Sok esetben, amikor már ősz vége van, és már minden levél lehullott fákról, cserjékről, és a növények már nyugalmi állapotukban vannak, hatékony lehet a lehullott lombokat lepermetezni lemosópermetlével. Így, már ekkor is történik egy gyérítés. Aztán, aki teheti gyűjtse össze a lehullott lombot, amit komposztálhat, ám a fertőzött részeket szükséges eltüzelni, ugyanis ez is a kártevő és gombabetegségek gyérítésének szintén egy módja.

Kérdés lehet, hogy a lemosópermetezés miben különbözik a szokványos permetezési módtól. A neve is sugallja, ugyanis a lemosás azt jelenti, hogy a fák és cserjék törzsére annyi permetlét szükséges kijuttatni, hogy lényegében mossa le a kérget, az sem baj, ha csorog a kérgen. Ebből az is következik, hogy tavaszon rügyfakadás előtt szükséges elvégezni, legkésőbbi ideje az 'egérfüles' állapot, ami azt jelenti, hogy a rügyek már kipattantak, ám a levelek még csak kezdeményekként, induló félben vannak jelen. A lemosás elvégezhető őszön is, lombhullás után, tavaszi ismétléssel, mely módszer a lemosópermetezés hatékonyságát nagyban növeli.

A lemosó permetezés különböző szerekkel végezhető, általában jellemzőik, hogy mész, kén, réz alapú szerek. A réz és kén alapú szerek a gombaképleteket gyérítik. Amennyiben ilyen szerrel történik a lemosás, ez után szükséges lesz olajos permetszer használata, az olaj ugyanis az áttelelő rovarkártevők ellen hatékony. Az olaj elzárja a báb vagy a már kikelt rovarok légzőnyílásait, miáltal gyérül darabszámuk, sikeresen korlátozva ezzel a rajzásuk mértékét. Léteznek kombinált szerek is, melyek használatával egy lépésben lehet megoldani a betegséget okozó gomba képletek és a rovarkártevők visszaszorítását. A választás lehetősége adott, egyénileg dönthető, hogy melyik megoldás lehet hatékonyabb, a konkrét helyszínen.
A tanács az, mivel a permetezőszerek akár évente is változhatnak, hogy érdemes felkeresni permetszereket is forgalmazó gazdaboltokat, ahol hozzáértők tanácsai alapján lehet meghozni a döntést. Ezt azért szoktam ügyfeleinknek, érdeklődőinknek tanácsolni, mivel a növényvédelem külön szakma, szakmérnöki képzettséget igényel, hogy a gazdaboltokban lehet fellelni legkönnyebben, a megfelelő szaktudást!

Kereséseim alapján egy kiváló webáruházat találtam, ahol a szerek leírása is megtalálható, érdemes felkeresni a lemosó permetezőszerek tekintetében őket:
Lemosó szerek
(Semmiféle üzleti kapcsolatban nem vagyunk velük, tisztán szakmai szempontok alapján tudom ajánlani webáruházukat, a Növény Patika gazdaboltot.)

Itt, a Zöldvilág Dísznövény Webáruházban, minden dísznövényünk ismertetésének oldalán bemutatjuk egy-egy adott dísznövény Betegségeit, Kártevőit. Ennek során hangsúlyozzuk a lemosó permetezés fontosságát, néhány permetezőszer ajánlásával. Példaként tekintse meg a babérmeggy ez irányú leírását: Babérmeggy betegségei, kártevői.

Végül egy alapvető fontosságú figyelmeztetés a permetezés idejének megválasztásával kapcsolatban, legyen szó lemosó permetezésről vagy bármilyen más permetezésről. Némely kártevő, betegség a növények virágzásakor támad, ám ilyenkor a beporzást végző rovarok, a méhek is gőzerővel dolgoznak. A méhek megőrzése, munkájuk zavartalansága  pedig az emberiség létének is alapja, így ezeket az élőlényeket minden körülmények között óvni, kímélni kell !!!


A bebábozódott rovarok látványa előfordulhat, hogy még szépnek is mondható:

Bábozódott rovarkép

Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények kertgondozás

Keresés