Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

Moha- és Gyommentesítő programok | Everris különleges műtrágyáival

Moha- és Gyommentesítő programok | Everris különleges műtrágyáival

Mentesítő képAzok, akik szemében a gyep csakis a pázsitot jelenti, nehezen viselik a tökéletességet eltorzító mohafoltokat.

Ezek a foltok ráadásul könnyen el is csúfulnak, amikor a moha nyáron aszályt kénytelen elviselni, amit nem tud jól csinálni. Ugyancsak rútnak ítélik ezek a díszkert tulajdonosok a pázsitukban megjelenő széles levelű, néha még színes virágot is hozó gyomok jelenlétét. Mindezen problémák kezelésére íme itt közöljük a megoldást!


 

A bevezetőben megemlített díszkerteket elcsúfító két probléma sajnos mondhatjuk, hogy általános gond a kerttulajdonosok számára.

Különösen nehezen viselik ezt azok, akik sokat álmodoztak díszkertjük megépülése előtt a tökéletes kertről. A tökéletes kert legtöbb ember számára a tökéletes állapotú zöld gyeppel egyenértékű! Ezzel nem mindenki ért egyet, különösen azok nem, akik számára viszont a szép díszkertnek a zöld színen kívül még sok színt illik felmutatnia, amit szerintük a gyep is meg tud tenni, méghozzá a virágzó tavaszi mező felidézésével. A virágos gyep telepítése és létrejötte számukra a természet szépségét adja vissza.

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a gyepekhez ez a két viszonyulás áll fenn a díszkertet kedvelők, használók közösségében. A mi álláspontunk - gondozunk mindkétféle kertet - ebben a kérdésben politikusi: a kert is, mint minden, amit az ember létrehoz és alkot, megítélését tekintve ízlés dolga. Mégis azt ki lehet jelenteni, hogy természetesebb a vegyes, színes megjelenés, ugyanis a monokultúra nem természeti találmány, hanem emberi. Viszont a díszkert, mint olyan tér, ami az ember élőhelyéhez kapcsolt alkotás, az épülettel együtt, mesterséges képződmény. Ez alapján igazodhatunk a természetestől eltérő igényekhez, mivel viselkedésünk, tetteink, szokásaink mind humanizáltak, ami sokszor csöppet sem mondható természetesnek, gondoljunk csak például az etikettre.

Ismerjük el az igényt a moha- és a gyommentességre, és nézzük a lehetőségét ezen problémák kezelésének!


Landscaper Pro logó moha- és gyommentesítő programok ►
"Mohamentesítő program"

Mohamentesítő táblázatEhhez a programhoz az Evverris speciálisan ehhez a feladathoz kifejlesztett  Mohásodás csökkentő (Landscaper Pro Moss Control + Fertilizer) gyepműtrágya használatos, mely egy szabályozott tápanyag-leadású műtrágya, ami segít visszaszorítani a mohásodást, miközben hatékonyan táplálja a füvet, ezáltal segíti a moha által hátrahagyott területek visszahódítását.

A moha nedves, árnyékos területeken könnyen felüti a fejét és kezelés nélkül könnyen el is nyomhatja a gyepet. A kezelést nyírás után kell elvégezni, miután, a hatás elősegítése érdekében, kerülni kell a túlöntözést!

Fontos :

  • új telepítésű gyepen csak a 4. nyírás után alkalmazzuk ezt a típusú műtrágyát!

  • szilárd burkolat közelében szórjuk óvatosan, mert vastartalma miatt rozsdás foltot hagy maga után! Az ilyen felületre szóródott szemcséket szárazon söpörje le!

  • a kiszórás ideje március hónapban történjen meg, a műtrágya hatása április végére lecseng, ezután ajánlott a következő szer használata:

Az pedig legyen az Everris Közepes hatástartamú Gyepfenntartó (Landscaper Pro All Round) műtrágyája. Ez a további kezelés megerősíti a gyepet, miáltal végleg elhódítja a felületet a mohától. Ennek a műtrágyának a tápanyag leadása szabályozott és 4 - 5 hónapon keresztül történik, ezalatt kellő mértékben ellátja tápanyaggal a gyepet. Amennyiben a táblázat és a szükségesség követelményeit betartjuk, úgy augusztus közepe-, vége felé megszűnik szer hatása.

A pázsit várja a telet, mely elviseléséhez megtámogathatjuk az Everris Őszi-téli Gyepfelkészítő (Landscaper Pro Pre-Winter) műtrágyával, ezáltal nyugodtak lehetünk, hogy az azelőtt mohás gyep ezek után gyönyörű, életképes, egészséges formába kerül!

Ahol nem a moha, hanem a gyom okozza a gondot ott a következő eljárás elindítása válik szükségessé:

Landscaper Pro logó moha- és gyommentesítő programok ►
"Gyommentesítő program"

Gyommentesítő táblázatKijelenthető, hogy a hatékony gyommentesítés lehet a mutatós gyep alapja. Ehhez pedig az Everris kifejezetten erre a célra megalkotott gyepműtrágyáját használjuk! Ez a Gyomirtós (Weed Control + Fertilizer) gyepműtrágya, mely tökéletesen megfelel a gyepben leggyakrabban előforduló évelő gyomok eltávolítására (pongyolapitypang / Taraxacum officinalis, herefélék / Trifolium sp., útifű / Plantago sp.). Ezt a szer kijuttatható tavasszal vagy kora ősszel. Természetesen a tavaszi kijuttatás praktikusabb, mert egész szezonban élvezhető a kezelt gyep szépsége!

Fontos :

  • kizárólag gyepfelületen alkalmazza! A készítmény ne kerüljön cserjékre, virágágyásokba és edényes növényekre — komoly perzselési, torzulási károkat okozhat!

  • nedves gyepfelületre juttassa ki!

  • a kijuttatás után 1-2 napig ne öntözze a területet!

A gyomirtós gyepműtrágya használata után a további teendők sora tökéletesen egybevág az előző részben leírt, mohásodás csökkentő kezelés utáni teendőkével. A gyomtalanított gyepfelületnek a kondícióját szintén szinten kell tartani, annak érdekében, hogy megfelelő tömörséget érjen el, így a gyomok nem tudják a fejüket felütni a kezelt díszgyep felületében.

Az előzőekben bemutatott két mentesítő program alkalmas a díszgyepek megfelelő minőségének tartós biztosításához. És már csak : ...


Egyetlen fontos feladatunk adódik a műveletek elvégzése kapcsán, és ez az egyenletes m2-enként meghatározott mennyiség lehetőség szerint minél pontosabb kijuttatása. Ehhez a Dísznövény Webáruházban jelenleg 2 eszköz áll rendelkezésre, mindkettő meg is vásárolható, és a cél érdekében ajánlott valamelyik beszerzése:

Everris Easy Green repítőtárcsás műtrágyaszóró

beállítási útmutatóját itt mellékeljük:

Easy Green táblázat

Rendelkezésre áll még egy kézi változat, mely a pontosság és kényelem tekintetében nem versenyezhet az előző eszközzel, árban viszont igen:

Everris Handy Green II kézi műtrágyaszóró

Handy Green II kézi műtrágyaszóró

A gyártóról tájékozódhat, ha a cég nevére kattint EVERRIS


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Tartalomhoz tartozó címkék: kertgondozás

Keresés