Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

29. Növények, mint dísznövények - Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2022. 12. 06. 10:06:16
29. Növények, mint dísznövények  - Dísznövény blog

Esőcsepp virágon képItt a Dísznövény Webáruházban folyamatosan dísznövényekről és nem növényekről, díszkertekről és nem kertekről, díszparkokról és nem parkokról beszélünk.

Talán ideje lenne tisztázni a különbséget, aminek kapcsán adódik a kérdés, hogy van-e értelme a növények ilyen típusú megkülönböztetésének. Az ember által teremtett környezet jellegéből kiindulva a válasz természetesen az, hogy van értelme, és van lényegi különbség is, nemcsak meghatározásban, hanem gyakorlatban is. Nézzük, hogy mi is ez!


Az előzetesen leszögezhető, hogy a növényvilág önmagában egy csoda, megjelenésében csodálatos, működésében pedig csodán felüli. Az utóbbi azért igaz, mert az emberi vegyiművek jelenleg és talán még jó ideig meg sem tudják közelíteni a növényvilág egyedeinek vegyi tevékenységét, elképesztő teljesítményét. Arról már nem is beszélve, hogy intelligens élőlények - erről itt olvashat:
A növények érző, intelligens élőlények

Tehát, miért is hangsúlyozzuk emberi szempontból, a növényvilágon belül a dísznövényeket? Hiszen ez a megkülönböztetés teljesen szubjektív, ugyanis különbözhet ez a kategória égtájakon, földrészeken, országokon, de még településeken belüli is. Végső esetben egyének szerint is, ugyanis ami egyik személynek értékes dísznövény, a másik egyén gaznak tekintheti, és úgy is kezeli. Van úgy, hogy kizárólag a felhasználás vagy az elhelyezés módja különbözteti meg a dísznövényt és a növényt. A japánok ikebana művészete erre remek példa, ahol a kifejezetten dísznövénynek tekintett virágokon kívül, szerepelnek itt fagallyak is, amit sokan tekintenek szemétnek, ám az ikebanások díszként kezelik:

Ikebana kép

A következő kép kapcsán, ami egy kertet ábrázol, feltehető a kérdés, hogy itt dísznövények szerepelnek vagy a vad természet terjedt el növények által:

Vadvirágos kert kép

Aki ezt létrehozta, vagy engedte létrejönni, egész biztosan dísznövénynek tekinti az itt lévő növényeket, és szeretettel lép díszkertjébe.

Nos..., mi is a dísznövények korrekt meghatározása? Itt következzen az, ami szerintem a dísznövény, anélkül, hogy a szakkönyveimben megnézném:

A dísznövények megjelenésükben formai és színbeli díszértéket képviselnek. Valamilyen módon szabályosságukkal, egyedi színhatásukkal, formavilágukkal, illatukkal az emberek környezetébe illeszkednek, mindezzel az épített környezet merevségét oldva.

WIKIPÉDIA idézet: A dísznövények azon növények, amelyeket esztétikai értékük miatt ültetünk vagy használunk fel. Ez lehet szép vagy különleges megjelenés, például a törzs mintázata, ágrendszer megjelenése, levél alakja, színe, a virágjának alakja, színe, nagysága, illata; a termés is lehet pusztán díszítő értékű, amelyet nem fogyasztásra szánunk és a növényen maradva a téli hónapokban díszít, vagy megszárítva használjuk fel.

((Ehhez hozzá kell tenni, hogy nagyon sok ehető növényünk igen is sorolható, a dísznövények közé is. Itt a Dísznövény Webáruházban is rendelhető néhány ilyen, mindkét szempontból értékes növény vagy dísznövény: homoktövis (Hippophae rhamnoides), ehető kínai galagonya (Crataegus pinnatifida)csillagsom (Cornus kousa).))

Tehát, tömören úgy lehet fogalmazni, hogy a dísznövények azok a növények, amelyek az ember számára bizonyos körülmények között díszértékkel bírnak és a díszértékhez sorolható az illat is! Így a lényegi különbség a dísznövény és a növény között csakis az ember szempontjából létezik, és csakis a felhasználásának tekintetében mutatkozik.

Ám, mindez mellett meg kell említeni a növények és kiemelten a dísznövények lélektani, pszichológiai és érzelmi hatását is az emberi lényekre, amely alapján még sok árnyalata létezhet felhasználásuknak.

A felhasznált növények vagy dísznövények hasznossága jelentkezhet még konkrét egészségügyi oldalról is, itt megemlítendő városi körülmények között a szálló por megkötése, az utcazaj mérséklése, valamint hűs árnyékot biztosítanak nyáridőben. Egészségügyi szempont az is, hogy életteret nyújtanak énekes madarak részére is, melyek az emberi életre káros rovarokat gyérítik, mivel táplálékként fogyasztják azokat.

Spanyol utca fasorral kép


Tartalomhoz tartozó címkék: dísznövények

Keresés