Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

24. Fenyő | Karácsony | Kiültetés - Dísznövény blog

24. Fenyő | Karácsony | Kiültetés - Dísznövény blog

Karton karácsonyfa képA földlabdás vagy konténeres karácsonyfa is megbízhatóan kiültethető díszkertekbe!

Tudni kell, hogy a karácsonyra kivágott fenyők kifejezetten erre a célra készült termékek, melyeket úgymond, az előállító termesztők, ilyenkor "learatnak" és az "asztalunkra" teszik, azaz ezen termék nem létezne, nem ültetnék, nem nevelnék, és természetesen nem is vágnák ki, ha nem lenne a karácsonyi ünnep tartozéka! Tehát ez nem nevezhető természetkárosításnak, fairtásnak, sokkal inkább nevezhető aratásnak, ahogyan az imént is írva volt! Mégis, sokan vannak, akiket ez rossz érzéssel tölt el, és karácsonyfának élő, földlabdás vagy konténeres fenyőfát díszítenek, mely terv szerint aztán, díszkertbe kerül kiültetésre. Ennek korrekt, a biztonságos eredést biztosító módjáról olvashat itt néhány hasznos tanácsot. Ezeket alkalmazva, nagy eséllyel megered a kiültetett karácsonyfa, és majd hosszú ideig a díszkertje fenyődísze lesz. Az itt következő technika több éves, saját tapasztalaton alapul!


Karácsonyfa – tehát lehet konténeres vagy földlabdás, és karácsony után díszkertbe kerül kiültetésre.

Erre alkalmas időpont lehet a januári enyhülés, mely Vízkereszt (január 6) napjának környékén sokszor köszönt be. Ez az időszak megfelelő lehet a kellően felkészített fenyőfa kiültetésére. Ám, amennyiben a talaj fagyott és nem ásható, úgy ki kell várni a megfelelő enyhülést! A felkészítésnek igen fontos szakasza a fenyő feldíszített állapota, amikor a lakás fűtött körülményét kell elviselnie, mert ez az az időszak, mely leginkább megviseli a fenyőt.

Alapvetően, az ez idő alatti, megfelelő gondozás teremti meg a lehetőséget a kiültetéshez.

Nagyon ajánlott, hogy hűvös helyre helyezze a karácsonyfát, amennyiben a helyiségben központi fűtés van, akkor ablak vagy teraszajtó elé tegye, amennyiben kandallóval fűt, úgy helyezze távol a kályhától. Tűlevélház képEz időszak alatt pedig folyamatosan tartsa nedvesen a fenyőfa földjét, továbbá rendszeresen párásítsa a lombját, mely történhet spriccelővel, vagy helyezheti az edényes vagy földlabdás fenyőt egy tál kavics közé, amit folyamatosan vízzel kell feltölteni.

Ezek után következik az akklimatizálás (azaz, a szobai körülményeket el kell felejtetni a fenyőfával – ha van rá lehetőség a karácsony elmúltával minél hamarább tegye ki folyosóra, pár nap után külső térbe, közel a házhoz, majd a kertbe. A fűtött körülményhez szoktatás ennek a folyamatnak az ellenkezője kellett, hogy legyen, tehát kert, ház-közeli hely, folyosó, majd lakás). Fontos, hogy a külső körülményekhez visszaszoktatást időben kezdje el, és a kiültetéshez alkalmas időpontra, már felkészülve érkezzen a fenyőfa!

A folyamat során szükséges lehet locsolni is, amennyiben a földlabda vagy az edényben lévő föld nem fagyott át. Mindezek után, ha a kinti talaj sem fagyott, a fenyő kiültethető, és nagy eséllyel meg is marad. Azonban, ha ezt az időpontot elszalasztja, előfordulhat az is, hogy majd csak márciusban lesz alkalom a kiültetéshez!

Maga az ültetés történjen megfelelő mélységű, és szélességű gödörbe, melynek az aljára kerüljön egy lapátnyi komposztált marhatrágya, erre savanyú kémhatású termőföld (pl. fenyőföld), aztán helyezze bele az edényből kivett fenyőt, majd töltse vissza a kiásott termőtalajt. Amennyiben földlabdás a fenyő, a jutazsákot vagy a dróthálót nem szabad levenni, nehogy a labda szétessen, a jutazsák és a drótháló is hamar lebomlik, és a gyökeresedést nem akadályozzák!

Karácsonyfa céljára Dísznövény Webáruházunkban is talál megfelelő konténeres vagy földlabdás >> díszfenyőt.


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

 

Keresés