Barion Pixel

A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Rendben
Menü

14. Mi vár a díszkertekben tavaszon ránk? - Dísznövény blog

Majercsik László kertépítészmérnök
2022. 02. 26. 09:57:49
14. Mi vár a díszkertekben tavaszon ránk? - Dísznövény blog

Tavaszi erkély-ablak virágdíszben képBármennyire is mediterrán jelleget kezd ölteni Magyarország klímája, azért a tél, az tél, és hatása is télies. Az összes téli bezártságérzés most is jellemző, a várakozás a tavasz színeire most is élő jelenség, ha másképp nem, hát érzeti szinten mindenképp.

Városaink belső terei lehetnek színpompásak, kivilágításuk lélekemelő, mégsem okoz összességében olyan hatást, amit a tavasz önmagában tud okozni. A tavasz összes hatását nem tudja az emberiség utánozni, talán nem is kell. Mindez a mi klímánkon jelentkező érzések összessége, más éghajlati övön, az ott élő emberek más sajátosságok alapján működnek az év során, vagy az évek hosszú során.


Dísznövény Webáruházról lévén szó, mi természetesen dísznövényekkel foglalkozunk, pontosítva dísznövényeket forgalmazunk, még pontosabban szabadföldi díszkerti, díszparki dísznövényeket forgalmazunk.

A szabadföldi dísznövények közül is díszcserjéket és díszfákat, valamint díszfüveket. Az itt megnevezett dísznövények jelentős díszértéket képviselő csoportja a virágzó dísznövények csoportja. Ezek lehetnek lombhullató díszcserjék és díszfák, lomblevelű örökzöld díszcserjék és díszfák és lehetnek díszfüvek. Téli jázmin virágzás télen, hó alatt képAmi a tavaszi életöröm jellegét leginkább kifejezi, azok természetesen a tavaszon virágzók, és ezen belül is a kora-tavaszon virágzók csoportja. Olyan is létezik e különleges, korán virágzó dísznövények között, amelyek képesek enyhe teleken szinte folyamatos virágzásra. Ilyen a téli jázmin (Jasminum nudiflorum) és a kikeleti bangita (Viburnum bodnantense 'Dawn'). Tapasztalatom az, hogy a téli jázmin képes Mikulástól március közepéig, végéig a virágzásra, az igaz, hogy decemberben és januárban igen szolidan, majd februárban szolidan, aztán február végétől, március elejétől intenzíven virágozik. Ezzel lenyűgözi a kertbe tévedő nyitott szemmel és csodára várón rátaláló szemlélőt.  A téli jázmin, az enyhülő mérsékelt övi klímán, már egyre gyakrabban tudja produkálni ezt. Kemény teleken, régebben a virágzását, csak február közepétől indította.

Az, hogy mi vár tavaszon a kertben, talán úgy kellene kérdezni, hogy milyen élmény vár a kertben tavaszon. Aztán lehet a kérdés az is, hogy milyen tavaszi munka vár a kertben tavaszon. Mivel a díszkertek szépségének az emelése dísznövényekkel, ez  a Dísznövény Webáruház célja, ezért most inkább a tavaszi élmény legyen a  fókuszban. Kikeleti bangita kora-tavaszi virágzása képA mediterrán jellegűvé váló magyarországi klíma eredményez olyat, hogy némely kora-tavaszon virágzó dísznövény kiültetve, idősebb korában már Mikulástól március végéig folyamatosan virágzik, ilyen a már említett téli jázmin. Ez már önmagában egy élmény télen. Tél végén már virágzanak a kora-tavaszi virágzású dísznövények, ilyen még a kikeleti bangita (Viburnum bodnantense 'Dawn') is. Tehát ott tartunk, hogy már lehet,  télen is virágzó kertet tervezni, amennyiben a hideg telek tartósan megszűnőben lesznek, márpedig a tendencia ez irányba mutat.

Más, kora-tavaszon virágzó dísznövények is vannak porondon, bár korántsem tél vagy tél végi virágzásúak, inkább kora-tavaszon virágzók. Ebben az időszakban már meglehetősen sok dísznövény virágzik. Például az aranycserjék (Forsythia), a japánbirsek (Chaenomeles), a korai juhar fajták (Acer platanoides fajták), a lombhullató magnóliák (Magnolia).
Mindezek a dísznövények webáruházunkban összegyűjtve látható és rendelhető:

Kora-tavaszi virágzású dísznövények csoportja

A kora-tavasz az az időszak, amikor már sokan, sőt egyre többen kikukkantanak díszkertjükbe vagy a városi díszparkokba. Ez az időszak az, amikor a tavasz első sugarai felvidíthatják a meggyötört városlakók lelkét és a vidéki népek is könnyedebben lélegeznek.

Aztán az igazi tavasz, mely május végéig tart, jelenti a dísznövények virágözönét. Ennek az időszaknak a virágzó képviselőit felsorolni egytől egyig, igen komoly feladat lenne, néhány jellemző tavaszi virágzású dísznövényt említenék. Ilyen az orgona, mely nevében is hordozza a tavaszt, ugyanis a májusi orgona a legismertebb orgonafajta (Syringa vulgaris). Nem hagyható ki a japán díszcseresznye (Prunus serrulata), mely a japánok tömegeit mozgatja meg virágzásának szépségével. Szépségével a rózsaloncok is méltó helyet vívtak ki a tavaszon legszebben virágzó dísznövények között (Weigela), ugyancsak vitán felüli szépségűek a rododendronok (Rhododendron), sajnos a magyarországi talajok nem-igazán kedvezők számukra, ezért kiültetve általában pár év a pályafutásuk. Ami viszont szépséges, ugyanakkor igénytelen díszcserjénk, az a kerti gyöngyvessző (Spiraea vanhouttei), mely lenyűgöző tavaszi virágözönnel lep meg minden évben mindannyiunkat, ugyanis utcán, díszparkban, díszkertben, bárhol életképes és dús virágzású. A lilaakác (Wisteria sinensis) érdemel még említést külön, mivel virágzása dús, és egyidejű, sokakban indít mély érzelmeket ilyenkor.

Ez az időszak, tehát a tavasz, az az időszak, amely a virágzás csúcsát jelenti, ami logikus is, hiszen a természet, itt a mérsékelt övön, ennek megfelelően meghatározott, hiszen az idény további részében, ami a nyár és az ősz, be kell érlelni a termést, a magot vagy a gyümölcsöt. A gyümölcs azért szerepel itt a dísznövények világában, mert jó néhány dísznövényünk produkál ehető termést is. Ilyen dísznövényválasztékunkban a homoktövis (Hippophae rhamnoides), ilyen az ehető díszgalagonya (Crataegus pinnatifida) és a csillagsom (Cornus kousa). Tehát, a tavasz, élmény szinten sokak kedvelt évszaka, mely sokak számára jelenti a megújulást, újjászületést, ami érthető, hiszen a mérsékelt öv jellegzetes növényi formáját a lombhullató növények képviselik, melyek az év egy részében élettelennek tűnnek. Annak tűnnek, viszont közel sem így van, mivel fontos folyamatok zajlanak a lombhullató növényekben ilyenkor is.

Májusi orgona koszorú egy lány feján kép

Végül a tavasz lehetőséget jelent a díszkerttulajdonosoknak, hogy átgondolják a következő évet, és megtervezzék dísznövény beszerzéseiket, amire itt, a Dísznövény Webáruházban meg is van a lehetőségük.


» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

Tartalomhoz tartozó címkék: ajánlat dísznövények

Keresés